Goede hoop
Drie jaar na haar scheiding gaat Karlijn voor het eerst op vakantie. Ze heeft samen met haar nieuwe vriend Rico een georganiseerde rondreis door Zuid Afrika geboekt.
Tot Karlijns grote schrik blijken haar ex-man Tim en zijn vriendin Simone zich onder hun reisgenoten te bevinden. Een confrontatie is onvermijdelijk.
Terwijl de reis hen langs de mooiste plekjes van Zuid-Afrika voert, begint Karlijn steeds meer te twijfelen.
Voelt ze nog iets voor Tim? Had ze harder moeten knokken om hem te houden? Wil ze Tim terug of wil ze verder met Rico? En kan ze Rico eigenlijk wel volledig vertrouwen?
ISBN: 9789086602100
Uitgeverij: Ellessy
Ook verkrijgbaar als grootletteruitgave
Het eerste hoofdstuk alvast lezen? download pdf
:: NBD Biblion recensie: na haar scheiding gaat Karlijn (44) voor het eerst op reis met Rico, sinds kort haar vriend. Toevallig hebben haar ex Tim en zijn vriendin Simone voor dezelfde reis geboekt. Vanaf het begin is Simone onuitstaanbaar tegenover een aanvankelijk niet-assertieve Karlijn. Meer nog vertelt deze eigentijdse roman over de confrontatie van Karlijn met haar twijfels, een dilemma rond twee mannen. Dit innerlijk conflict wordt, hoewel niet diepgaand, zorgvuldig opgebouwd en uitgewerkt, in een boeiende schrijfstijl. De route door Zuid-Afrika wordt goed beschreven, gebaseerd op eigen ervaringen van de schrijfster (1971). Zijdelings komt de rassenkwestie ter sprake. De auteur publiceerde eerder familie- en liefdesromans als ‘Huis vol verleden’ en ‘Dilemma’*. De Relax-serie heeft er weer een aardig, ontspannend boek bij, vol vlotte dialogen. – M. Willard
:: leesverslag: […]En toen gebeurde het aan het eind van het boek mij voor de tweede keer: er verscheen een glimlach op mijn gezicht en die glimlach verwarmde mij helemaal. En ik kende dat gevoel, want dat had ik bij Geertrude’s Familiegeheimen ook. En dat gevoel raakte me. De karakters hebben goedheid in zich en ze zijn met goedheid geschreven. En dat is een kwaliteit die onderbelicht is in boeken en verhalen.- Anita Willems
Interview naar aanleiding van het verschijnen van Goede hoop
Je hebt een mooie vakantiebestemming gekozen als achtergrond voor dit verhaal. Ben je zelf ooit in Zuid-Afrika geweest of heb je je hierover een beetje ingelezen?
Hoewel een schrijver tegenwoordig via internet heel wat te weten kan komen, zou ik het persoonlijk toch niet aandurven een heel verhaal te laten plaatsvinden in een omgeving die ik niet met eigen ogen gezien heb. De reis die in “Goede hoop” beschreven wordt, is dan ook een reis die ik zelf gemaakt heb. Hoewel het verhaal en de personages, zoals in al mijn boeken, volledig verzonnen zijn, heb ik deze keer wel vrij intensief gebruik gemaakt van mijn eigen herinneringen aan het land en wat we daar gezien en meegemaakt hebben.
Wat heeft je geïnspireerd bij het schrijven van “Goede hoop”?
De eigenlijke inspiratie voor “Goede hoop” was een popsong die me al jaren erg aanspreekt: “Don’t turn around” (het origineel is van Tina Turner, maar ik kende het in de uitvoering van Bonnie Tyler en er zijn nog een aantal covers van gemaakt). De tekst gaat over een vrouw die niet wil laten blijken hoe erg ze het vindt dat haar man bij haar weggaat. Ik vind het een heel mooi nummer, maar ik heb me altijd afgevraagd wat voor gevolgen zo’n houding kan hebben. Het is dapper, maar is het ook de beste manier om met een breuk om te gaan? Ik besloot dat het interessant zou zijn om zo’n vrouw en haar ex een tijdje gedwongen met elkaar te laten optrekken, zodat het wel heel lastig wordt om confrontaties uit de weg te gaan. Een georganiseerde busreis leek me de ideale leuke manier om dat voor elkaar te krijgen.
Je hebt ook een heel leuke blog. Kun je daar iets meer over vertellen?
Al voor ik serieus begon met fictie schrijven, schreef ik af en toe korte stukjes over mijn gezin. Toen in 2001 het fenomeen bloggen voor het eerst in Nederland opdook, leek me dat dan ook een leuke manier om daar iets mee te doen. In de loop der tijd ben ik regelmatig gestopt en weer opnieuw begonnen. De eerste jaren schreef ik alleen dagboekachtige stukjes, later kwamen daar fotoprojecten bij en nog later begon ik met het beschrijven van mijn naai- en breiwerk. Soms beperkte ik me tot een van die onderwerpen, andere keren combineerde ik alles. Ik ben echt heel erg op zoek geweest naar mijn eigen stijl en mijn grenzen op het gebied van privacy en persoonlijke ontboezemingen, maar ik denk dat ik er nu min of meer uit ben. Lang niet al mijn archieven zijn bewaard gebleven, maar ik ben wel bezig met het opnieuw plaatsen van een aantal stukjes en foto’s uit die eerste jaren.
Vind je het belangrijk dat lezers meer te weten komen over de auteur achter de boeken?
Belangrijk is het niet, denk ik. Er zijn tenslotte meer dan genoeg schrijvers die volledig anoniem blijven en waarvan de boeken toch gelezen worden. Ik blog zelf vooral omdat ik het nu eenmaal erg leuk vind, anders zou ik er niet al elf jaar mee bezig zijn. Ik denk wel dat het zowel voor mijn lezers als voor mij erg leuk is om op een wat persoonlijker manier contact te hebben.
Dit is inmiddels je vijfde boek. Is er een lievelingsboek bij of zijn alle boeken je even na?
Dat is lastig te zeggen. Elk boek heeft iets speciaals voor mij, al is het soms moeilijk te omschrijven wat dat dan precies is. Een echte favoriet heb ik niet.
Blijft de liefde je hoofdthema of komt er ook nog eens een boek over een heel ander onderwerp?
Mijn zesde en zevende boek staan inmiddels al op de planning en dat zijn allebei ook liefdesromans, maar je weet natuurlijk nooit wat er nog komt. Ik ben het in ieder geval nog niet zat om over de liefde te schrijven. Ieder liefdesverhaal is tenslotte weer anders en er zijn zoveel varianten denkbaar. In “Goede hoop” draait het verhaal om het uitwerken van problemen in bestaande relaties, maar in mijn volgende boek speelt liefde op het eerste gezicht juist weer een rol.
interview door Connie Harkema voor Uitgeverij Ellessy