(die titel kun je op verschillende manieren uitspreken, maar ik hoor het in mijn hoofd met de nadruk op hoe – HOEveel boeken heb ik gelezen?)
Ik volg op youtube een aantal verschillende soorten videos; dat varieert van ouderwetse (in youtube-tijd welteverstaan) clean-with-me video’s tot video’s over geneeskrachtige kruiden, esoterie en psychologie. Maar een tijdje geleden viel ik in een nieuw konijnenhol: boekenkast organisatie video’s. (Even terzijde: ik heb het vermoeden dat dit in het Nederlands één woord zou moeten zijn, maar ik vind de spaties toch wel prettig in dit geval.)
Spreadsheet
Er is blijkbaar een hoekje van het internet waar nog gelezen wordt. Is dat even fijn! Oké, na een flink aantal video’s realiseerde ik me dat deze twintigjarigen allemaal dezelfde boeken lezen en dat zijn grotendeels boeken die ik (nog?) niet lees. Na een tijdje is de lol van die video’s er dus wel af, want al die boekenkasten lijken op elkaar en het lijkt soms meer te gaan over de mooie kaften dan over wat er daadwerkelijk in de boeken staat. Maar gelukkig vond ik een paar mensen die ik verder ook leuk vond, dus die volg ik nu. En via een van hen zag ik een filmpje van iemand die haar gelezen boeken bijhoudt in een spreadsheet.
En toen ging er een wereld voor me open. Ik weet best dat de meeste leesfanaten Goodreads gebruiken om bij te houden wat ze lezen. En dan is er natuurlijk ook nog Hebban, de grootste Nederlandstalige boekencommunity. Maar het was nooit echt mijn ding om alles op die manier online te zetten. Ik heb een gezond (vind ik) wantrouwen tegen websites en apps die gegevens verzamelen.
Een papieren leesdagboek dan maar? O, ik zou het zo graag willen… Sterker nog, ik ben altijd van plan er binnenkort mee te beginnen. Maar ik weet van tevoren al dat ik het hoogstwaarschijnlijk niet vol ga houden. Als ik gegevens bijhoud, wil ik het ook georganiseerd doen. En laat een spreadsheet daar nou ideaal voor zijn.
Op zoek naar gelezen boeken
Dus ging ik aan de gang. Ik wilde deze laatste tweeënhalve maand van het jaar rommelen, uitproberen en ontdekken en dan in 2025 écht kon beginnen.
Ik begon simpel, met de boeken die ik de afgelopen maand las. Die wist ik me nog wel te herinneren, al lagen ze in Nederland of waren ze al terug naar de kringloop. Maar toen bedacht ik dat ik op mijn e-reader natuurlijk heel simpel terug kon bladeren om te zien wat ik nu eigenlijk gelezen had.
Geïnspireerd door de zeer uitgebreide spreadsheets van de YouTube-dames, voegde ik wat kolommen toe aan mijn eenvoudige start van volgnummer, naam en titel. Ik heb nu elf kolommen, maar het zouden er zomaar meer kunnen worden.
Maar goed. Ik sprokkelde dus mijn “gelezen-lijst” voor 2024 bij elkaar door terug te bladeren in mijn e-reader. In een blogpost van eind januari vertelde ik dat ik Discovery of Witches van Deborah Harkness bij de kringloop gevonden had. Dat bleek een trilogie te zijn en de andere twee delen heb ik digitaal gelezen. Op die manier kon ik er in ieder geval zeker van zijn dat alles wat daarna kwam in 2024 gelezen was. Helaas houdt mijn e-reader geen datums bij – geen idee of er andere zijn die dat wel doen).
En toen bedacht ik dat ik aan het begin van het jaar eigenlijk al een boekenblog wilde beginnen. Ik was daarom begonnen met het bijhouden van een lijst vanaf 1 januari. Die blogpost stond nog in mijn drafts en eindigde met Discovery of Witches. Daarmee maakte ik de lijst dus compleet.
Hoeveel?
Nu willen jullie zeker weten hoeveel boeken ik gelezen heb?
Ahem… Laat ik beginnen met disclaimers. Ik lees vrij snel, bovendien kijk ik geen tv en besteed weinig tijd aan sociale media. Het was dit jaar ook zo warm dat ik weinig puf had voor andere dingen en ik ben ook veel ziek geweest. Ik lees ook regelmatig simpele, dunne boeken, dat schiet lekker op. Hoewel ik dan ook weer moet vermelden dat ik studie- en researchboeken niet op de lijst gezet heb. Dat is lastig terug te zoeken. Ik lees dat soort boeken meestal niet van voren naar achteren en ik open ze regelmatig opnieuw om iets na te zoeken. Het zou misschien wel leuk zijn (en nuttig) om dat ook eens bij te houden, maar dat heb ik nu dus buiten beschouwing gelaten. De lijst is bijna volledig fictie, op een biografie en een columnbundel na.
En dan kom ik op dit moment (17 oktober) uit op een totaal van 108 boeken.
Tja… wat kan ik daar verder nog over zeggen? Ik ben nu bezig met boek 109.
Genoeg stof om een boekenblog te vullen zou je zeggen. En dat is dan ook precies wat ik van plan ben.
Foto door Ylanite Koppens
108, lekker veel boeken.
Volgens Hebban heb ik er 61 gelezen (maar de boeken die ik dit jaar herlas staan er niet bij.
In een notitieboek hield ik de boeken die ik las bij op een soort “bullet journal”manier.
Las, want ik hield het niet vol…
‘k Ben dus voor 2025 op zoek naar een fijne manier om het bij te houden op een “buiten-internetmanier.
En ik ben benieuwd naar je boekenblog (dat je plan is 😉)
Bedankt voor je reactie! De allereerste op dit nieuwe blog.
Zonder herlezen zijn het er bij mij ook wat minder. En ja, een buiten-internetmanier zou leuker zijn, maar het spreadsheet bevalt me ook wel. Misschien ga ik nog iets naast het spreadsheet doen…
Het plan wordt uitgevoerd 😉 Ik moet nog even zoeken naar een blogritme, maar ik heb op dit moment al heel wat posts in voorbereiding.
Leuk! Ik zit op 50-60 maar ik lees niet supersnel. Ik kijk wel op Hebban voor reviews. Bijhouden doe ik op Trello. Alleen titel, auteur, wanneer ik het gelezen heb, eventueel een korte mening en ook of het een ebook was of fysiek etc. Ik wil wel meer schrijven maar daar heb ik nooit zin in… veel plezier met bloggen!
Dank je!
Dat is ook ongeveer wat ik bijhoud in het spreadsheet. De blogs schrijf ik rechtstreeks, zonder eerst ergens anders aantekeningen te maken.