Tja, als taalpurist vind ik book haul geen fijne term. Boekenbuit klinkt leuker en is tenminste goed Nederlands. Maar het is – binnen de online leeswereld – natuurlijk wel een normale manier om een stapel gekochte boeken te benoemen (en een belangrijke zoekterm), dus gebruik ik beide opties maar door elkaar.
Boekenbank
Ik moest voor echtgenoot iets halen in de stad en besloot het aangename met het nuttige te verenigen. Het was namelijk dinsdag en dan is de Boekenbank open. En voor dat iets moest ik toch al vijftig minuten rijden, dus dan kon dat kwartiertje van die winkel naar de Boekenbank er ook nog wel bij, vond ik.
De Boekenbank is een kringloopwinkel met voornamelijk boeken, hoewel ze steeds meer andere dingen gaan verkopen. De opbrengst gaat naar goede doelen op het eiland.
Omdat ik een klein beetje behoefte had aan retailtherapy, was ik minder streng voor mezelf dan normaal. Bovendien heb ik nu een leesblog, dus een extra reden (smoes?) om meer boeken te kopen. Want het schijnt (in ieder geval op youtube) bijna nog belangrijker te zijn om een book haul te doen, dan om je boeken daadwerkelijk te lezen…
Ik kwam uiteindelijk thuis met een boekenbuit van 18 stuks. Het hadden er veel meer kunnen zijn, maar ik heb me toch nog een klein beetje ingehouden. Er ging 35 gulden (18 euro) naar het goede doel.
Romans, columns en fantasy
De Zevende Zus van Lucinda Riley – Ik ben fan van Lucinda Riley, maar De Zeven Zussen vermeed ik in het begin, juist omdat het zo’n hype was. Vorig jaar las ik het eerste deel en die smaakte toch wel naar meer. Natuurlijk is het handiger om op volgorde te lezen, maar die luxe heb je nu eenmaal niet met tweedehandsboeken (en de e-boeken staan niet op Kobo-Plus)
De al te grote fantasie van Olivia Joules van Helen Fielding – De titel sprak me aan (heb ik ook last van), de beschrijving op de flaptekst was niet slecht. Maar ik ben benieuwd of ik dit boek leuk ga vinden, ik heb Bridget Jones (van dezelfde schrijfster) nooit leuk gevonden.
Thuis van Monique Casimiri- Ik dacht dat dit columns waren van iemand die naar Curaçao verhuist. Altijd leuk om te lezen hoe iemand anders dat ervaart. Maar Monique is geboren op Bonaire, opgegroeid op Curaçao en woont tijdens het schrijven van de columns in Nederland. Kan nog steeds leuk zijn.
De lelies van Caïro van Rebecca Dean – Een historische roman, altijd fijn om te lezen.
A desperate fortune van Susanna Kearsly – Ook een historische roman, maar met twee tijdlijnen. De hedendaagste hoofdpersoon leest het dagboek van de historische hoofdpersoon.
Stad van Hemelse Vlammen van Cassandra Clare – Mijn oudste dochter vindt deze schrijfster goed. We hebben redelijk dezelfde smaak, dus ik ga het ook eens proberen.
Boeken over Arthur, Hendrik de Achtste en twee klassiekers
The Taming of The Queen van Philippa Gregory – Ik heb heel wat boeken van deze schrijfster gelezen, maar deze volgens mij nog niet.
Jane Eyre van Charlotte Bronte – Zo’n boek dat je gelezen moet hebben. En ik ben dan ook al heel vaak in dit boek begonnen, maar het lukt me nooit om het uit te lezen. Nog maar een poging doen… Deze is in het Nederlands. Ik ben niet echt erg moeilijk met het wel of niet lezen in de oorspronkelijke taal. Ik lees gemakkelijk Engels, maar omdat ik schrijf in het Nederlands vind ik het soms prettiger om Nederlands te lezen. Bovendien zijn er erg goede vertalers.
Walden van Henry David Thoreau – Hier heb ik zoveel over gehoord, dat ik het zelf wel eens wil lezen.
Snikken en Grimlachjes van Piet Paaltjens – Ik denk dat ik deze voor school gelezen heb, maar weet het niet zeker. Maar ik ga eens kijken of de gedichten me aanspreken.
The Mists of Avalon van Marion Zimmer Bradley – Ik heb dit boek al meerdere keren gekocht en weer weggedaan. Daar ga ik nu maar eens mee ophouden. Deze gaat in mijn boekenkast en mag daar blijven. Ik heb in Nederland drie boeken over Arthur en Guenevere liggen en vond dat deze zeer zeker bij de verzameling moest.
Koning Arthur van Anthony Mockler – Ja, er zit een klein beetje een thema in deze book haul. Ik ben altijd al geboeid geweest door de Arthur legendes, maar nu wil ik proberen zoveel mogelijk versies ervan te lezen (komt vast nog wel een lange blogpost over).
Arthur, de zienersteen van Kevin Crossley-Holland – Zie boven. Ik denk dat mijn dochters deze vroeger gelezen hebben, want hij kwam me bekend voor, maar ik herken de schrijfstijl dan weer niet.
Non-fictie boeken, Dracula en een spannende avonturenroman
Zoektocht naar de Heilige Graal en de Ark van het Verbond van Klaas van Urk – Dit is non-fictie, maar een onderwerp dat ons allebei erg boeit. De ondertitel is “Het mysterie van Rennes-le-Chateau ontrafeld”. Ik betwijfel of dat laatste zo is, maar het is altijd interesant om dit soort boeken te lezen.
Rex Deus van Tim Wallace-Murphy, Marilyn Hopkins en Graham Simmans – Op de kaft staat “Het mysterie van Rennes-le-Chateau” en “Was Jezus Christus de grondlegger van een dynastie die nog steeds onder ons is?” Wederom non-fictie over min of meer hetzelfde onderwerp.
Mythos van Stephen Fry – Dit boek wilde ik eigenlijk al kopen toen het uitkwam, maar ik vond het te duur. Ik heb een haat/liefde verhouding met mythen, sagen en legenden. Ik vind ze boeiend en koop wel vaker boeken met dit soort verhalen, maar als puntje bij paaltje komt, lees ik ze niet. Ik ben benieuwd hoe het met dit boek gaat.
Dracula van Bram Stoker – We hadden het, naar aanleiding van het nieuwsbericht over een onbekend verhaal van Bram Stoker, juist gehad over het feit dat we allebei Dracula nog nooit gelezen hadden. Tja, dan moest ik deze natuurlijk wel meenemen. Ik heb hem al uit ook. Je kunt hier lezen wat ik ervan vond.
Zandstorm van James Rollins – Eerste deel van de Sigma reeks. Ik nam hem mee voor echtgenoot, maar ik lees deze boeken meestal zelf ook. Het zijn spannende avonturenromans, een beetje een combinatie tussen James Bond en Indiana Jonse.
Voorlopig laatste book haul?
Voorlopig mag ik écht geen boeken meer kopen. De middelste plank op deze foto is mijn huidige TBR (to be read – nog te lezen) en dat is belachelijk veel voor mijn doen, zeker na deze boekenbuit. Maar goed, ik heb nu een leesblog, dus het mag. Toch?